Η εξειδίκευση της Περιοδοντολογίας ασχολείται με την αντιμετώπιση της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας, μιας μικροβιακής φλεγμονής που προσβάλλει τους περιοδοντικούς ιστούς (ούλα, στηρικτικό οστό, κ.λπ.). Η ουλίτιδα είναι η πιο ήπια μορφή της νόσου, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Οι νόσοι των ούλων είναι πολύ συχνές (πάνω από το 50% του πληθυσμού εμφανίζει κάποια) και αποτελούν την αιτία για την απώλεια περισσότερων δοντιών απ’ ό, τι όλα τα άλλα νοσήματα μαζί.

Τι είναι η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονώδης νόσος των περιοδοντικών ιστών και αποτελεί το εξελικτικό στάδιο της ουλίτιδας. Σε αρχικό στάδιο εμφανίζεται ως φλεγμονή των ούλων, στη συνέχεια, όμως, επεκτείνεται στο υποκείμενο οστό. Συνέπεια της νόσου είναι η καταστροφή του οστού που στηρίζει το δόντι, με συνέπεια τη χαλάρωση, τη μετανάστευση ή αυξημένη κινητικότητα του δοντιού και, τελικά, την απώλεια του δοντιού. Ωστόσο, η περιοδοντίτιδα μπορεί να συνδέεται και με άλλες παθήσεις, όπως:

 • καρδιακά νοσήματα
 • οστεοπόρωση
 • διαβήτη
 • εγκεφαλικά επεισόδια
 • γέννηση πρόωρων και χαμηλού βάρους βρεφών
 • αναπνευστικά προβλήματα
Θεραπεία της περιοδοντίτιδας

Για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της μη χειρουργικής (συντηρητικής) θεραπείας και της χειρουργικής θεραπείας, ανάλογα με τη φύση και τη σοβαρότητα της πάθησης:

 1. Χειρουργική θεραπεία περιοδοντίτιδας
 2. Οστική ανάπλαση με χρήση EMDOGAIN
 3. Ανύψωση ιγμορείων
 4. Επιμήκυνση κλινικής μύλης του δοντιού
 5. Χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος
 6. Κάλυψη υφίζησης
 7. Bone Splitting
 8. Θεραπεία ουλίτιδας
 9. Χαλινεκτομή
 10. Θεραπεία περιστεφανίτιδας
 11. Διατήρηση φατνίου μετά από εξαγωγή για τοποθέτηση εμφυτεύματος
 12. Ουλοπλαστική
 13. Ακρωτηριασμός δοντιού (εκτομή ρίζας ή διχοτόμηση)
 14. Ακινητοποίηση δοντιών με σύρμα και ρητίνες
 15. Μη χειρουργική περιοδοντική θεραπεία:
 • αρχόμενη
 • μέση
 • βαριά

Η εκδήλωση και η εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου μπορεί να προληφθεί με την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα της στοματικής μας υγιεινής και με επίσκεψη στον οδοντίατρο μία με δύο φορές το χρόνο – καθώς η περιοδοντίτιδα δεν εμφανίζει πάντα συμπτώματα. Η πρόληψη είναι σημαντική καθώς η περιοδοντική νόσος συνδέεται και με άλλες παθήσεις πέραν της στοματικής κοιλότητας.

Στην Attica Dental εφαρμόζουμε όλες τις σύγχρονες θεραπείες για τις παθήσεις του περιοδοντίου. Τόσο αυτές που βελτιώνουν την υγεία των ούλων και των οστών του στόματος όσο και εκείνες τις αναγεννητικές και επανορθωτικές επεμβάσεις που οδηγούν σε βελτίωση και της αισθητικής του στόματος.