Η Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία ανωμαλιών του προσώπου και του στόματος που προκαλούνται από στραβά, συνωστισμένα ή προέχοντα δόντια, ή από γνάθους που δεν ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους.

Η Ορθοδοντική θεραπεύει ή διορθώνει:

1. Επώδυνα σύνδρομα στην κροταφογναθική άρθρωση: Δόντια και γνάθοι που δεν ταιριάζουν σωστά μεταξύ τους ενδέχεται να οδηγούν σε επιβαρυντικές πιέσεις των ιστών κατά τη λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος (δάγκωμα κ.λπ.). Η πίεση στους ιστούς οδηγεί σε φλεγμονή και σε εκδήλωση πόνου.

2. Τερηδόνα: Σε περιπτώσεις όπου έχουμε στραβά ή/και συνωστισμένα δόντια, ο καθαρισμός αυτών των δοντιών καθίσταται αναποτελεσματικός. Η οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα δεν φτάνουν σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών, και το ίδιο συμβαίνει με τον αυτοκαθαρισμό της οδοντοστοιχίας από το σάλιο. Μια οδοντοστοιχία που δεν καθαρίζεται σωστά έχει ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών στην περιοχή, οι οποίοι με τη σειρά τους προκαλούν τερηδόνα στο δόντι.

3. Ουλίτιδα/περιοδοντίτιδα: Τα στραβά δόντια ή γνάθοι που δεν καθαρίζονται καλά έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας, και -με τη βοήθεια μικροοργανισμών που υπάρχουν στο στόμα- τη δημιουργία πέτρας στα σημεία μεταξύ δοντιών και ούλων. Στα σημεία αυτά βρίσκουν καταφύγιο μικρόβια, τα οποία προκαλούν φλεγμονές στα ούλα, δηλαδή ουλίτιδα. Εφόσον η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί εγκαίρως, μετατρέπεται σε περιοδοντίτιδα, μία ασθένεια των δοντιών που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον ασθενή.

4. Αισθητικά προβλήματα: Μια βασική χρησιμότητα της ορθοδοντικής είναι η αντιμετώπιση αισθητικών προβλημάτων της οδοντοστοιχίας σε περιπτώσεις στραβών δοντιών, όπου υπάρχουν αραιά ή πεταχτά δόντια κ.ά. Η ορθοδοντική θεραπεία αντιμετωπίζει ικανοποιητικά όλα αυτά τα ζητήματα, χαρίζοντας ασθενή την επιθυμητή όψη στην οδοντοστοιχία του.

Ορθοδοντική για παιδιά και ενήλικες

Εφόσον τα ούλα και τα δόντια είναι υγιή, τότε υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης των δοντιών για ορθοδοντικούς λόγους σε κάθε ηλικία.

Ορθοδοντική για παιδιά

Η πρώτη επίσκεψη ενός παιδιού στον Ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 7 ετών. Ο Ορθοδοντικός αφού εξετάσει την οδοντοστοιχία του παιδιού θα κρίνει αν απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων (Προληπτική Ορθοδοντική) προκειμένου, είτε να προληφθεί η μελλοντική εκδήλωση κάποιας ορθοδοντικής ανωμαλίας, είτε να γίνει ευκολότερη η αποκατάσταση κάποιας αναπόφευκτης μελλοντικής ανωμαλίας.

Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (10-11), όπου έχει ολοκληρωθεί ο μόνιμος φραγμός του παιδιού, ο Ορθοδοντικός προβαίνει σε επανορθωτική ορθοδοντική θεραπεία χρησιμοποιώντας κινητούς ή ακίνητους μηχανισμούς.

Ορθοδοντική ενηλίκων

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι ενήλικες πιθανώς να χρειάζονται θεραπεία, είτε γιατί αυτή δεν πραγματοποιήθηκε στην παιδική ηλικία είτε γιατί πραγματοποιήθηκε μεν σε νεαρή ηλικία αλλά υποτροπίασε. Άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικες, είναι η απώλεια δοντιών αλλά και η υποβοήθηση άλλων ειδικοτήτων που πρέπει να εργαστούν πάνω στον οδοντικό φραγμό (προσθετική, εμφυτεύματα).

Πλέον, στην ορθοδοντική υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν οι κλασικοί κινητοί και ακίνητοι μηχανισμοί αλλά και νεότερης τεχνολογίας αόρατοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί.